Wat is een windzak?

Een windzak, zoals we deze vandaag de dag kennen, is een conisch gevormde buis gemaakt van gewoven textiel.

Hoe wordt een windzak opgehangen?

Ze worden opgehangen of gemonteerd op een speciale installatie. Deze bestaat normaal gesproken uit een metalen mast van aluminium of gegalvaniseerd staal. De mast wordt op een metalen fundering geplaatst zodat deze bestand is tegen hoge windsnelheden. Bovenop de mast wordt er een metalen korf (of swivel frame) geplaatst, die horizontaal 180 graden kan draaien. Hier wordt de windzak aan bevestigd, zodat deze vrij kan bewegen afhankelijk waar de wind vandaan komt.

Afhankelijk van de toepassing kan een installatie eenvoudig of juist uitgebreid zijn. Zo kan er verlichting op de installatie worden geplaatst als deze ’s nachts zichtbaar moet kunnen zijn. Maar ook kan de mast kantelbaar gemaakt worden, zodat de zak makkelijker kan worden vervangen.

Windzak rood wit gestreept op een luchthaven

Waar wordt een windzak voor gebruikt?

Windzakken worden gebruikt in verschillende branches. Het doel is vrijwel altijd om personeel of andere aanwezigen een snelle indicatie te geven van waar de wind vandaan komt en hoe hard het waait. De meest voorkomende toepassing is de plaatsing naast de startbaan of helipad op een vliegveld. Zo kunnen piloten snel inschatten wat de windrichting en -snelheid is voordat zij gaan opstijgen.

Maar denk ook aan een fabriek of industriegebied waar gevaarlijke gassen of stoffen kunnen vrijkomen. In geval van een noodsituatie kunnen aanwezigen snel inschatten welke kant de gevaarlijke stoffen op gaan waaien om een geschikte vluchtroute bepalen.

Wat betekent de kleur van een windzak?

De rood/wit gestreepte is de meest bekend variant die je vaak langs de weg ziet staan. Toch worden er internationaal veel verschillende kleuren gebruikt, zoals oranje (gestreept), groen, blauw en volledig oranje. Over het algemeen geldt dat de kleuren dusdanig worden gekozen dat de hele installatie duidelijk zichtbaar is tegen de achtergrond. Zo worden er bijna geen blauwe windzakken gebruikt binnen de maritieme wereld. Maar op vliegvelden waar veel gras rondom de landingsbaan is worden geen groene windzakken gebruikt.

Worden windzakken gekalibreerd??

Nieuwe windzakken worden geproduceerd volgens de richtlijnen van de ICAO. Dit betekent dat alle gangbare modellen worden gekalibreerd om volledig opgeblazen te zijn bij een windsnelheid van 15 knopen of meer.

Hoe kun je de snelheid van een windzak aflezen?

De strepen op een windzak zijn niet alleen gekozen om zo opvallend mogelijk te zijn van grote afstand. Als een streep is ‘opgeblazen’ door de wind kun je hiermee afleiden welke windsnelheid van kracht is.

  1. 3 knopen
  2. 6 knopen
  3. 9 knopen
  4. 12 knopen
  5. 15 knopen of meer

Waar kun je een windzak kopen?

Een windzak kopen kun je het beste doen bij een specialist. Zo is Holland Aviation expert in de fabricatie en internationale levering van windzakken en installaties. Hiermee ben je altijd verzekerd van een kwalitatief product, geproduceerd volgens de geldende richtlijnen die van toepassing zijn. Bekijk ons aanbod windzakken om een geschikt product te vinden voor je eigen toepassing.

Als het goed is ben je met deze informatie een échte windzak expert. Heb je toch nog vragen? Dan kun je altijd terecht bij één van onze experts. Neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen je graag op weg!